European Master Tailor Congress - EMTC 2018 BMA!

EMTC 2018 van het BMA is een unieke happening! Dit congres bestaat uit vier dagen met veel vaktechniek van en door topkleermakers. Er zijn lezingen, modeshows en een walking dinner met dresscode. Het thema van het jaar is Circulaire Economie. Het vakmanschap van deze kleermakers uit binnen- en buitenland trekt zelfs de aandacht van de wereldfederatie WMTC voor kleermakers.

Hoe is dit zo ontstaan?
Bij toerbeurt wordt elke twee jaar een European Master Tailor Congress georganiseerd door een van de vier Duitstalige landen. De deelnemende landen zijn Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Noord-Italië, en Nederland. Er worden veel gezamenlijke modegerelateerde onderwerpen besproken. Dit jaar nodigt de Branchevereniging Modeambachten, BMA in Nederland u uit om op het EMTC 2018 BMA van 10 t/m 13 mei a.s. deze unieke gelegenheid te bezoeken; het EMTC 2018 BMA Natuurlijk/Natürlich!

Is er een programma?
In aanloop naar het congres is gekozen voor het thema Circulaire Economie. Daaraan is door de BMA en het LPM in het hele land volop aandacht besteed. Naast de twee lezingen in het Duits-Nederlands is er uiteraard veel aandacht voor het prachtige ambacht van het maken van dames- en herenkleding. Lees meer over verdieping in het thema Circulaire Economie.

Is er spectaculaire mode te bekijken?
De creaties van de topkleermakers uit de Duits sprekende Europese landen en Nederland, zijn te zien in drie modeshows.

  • Er is een nationale show, waar speciaal gemaakte kleding  wordt geshowd door mannequins en door ROC leerlingen van de YTTT 2017. Elke twee jaar wordt een modeshow met een wedstrijd-element voor een Young Tailor Talent Trophee gehouden. Daarnaast is er kleding van cursisten van Nederlandse modevakscholen.
  • Voor de show van het “vergelijkend model” hebben alle landen vooraf dezelfde stof ontvangen met vijf verschillende unieke dames- en herenmodellen als spectaculair eindresultaat!
  • Er is een internationale show met fantastische creaties. Een en ander trekt ook de aandacht bij de Wereldfederatie WMTC en zij zullen dan ook een vertegenwoordiging sturen.

Is er tijd voor ontspanning?
Naast het uitwisselen van technieken gaan de bezoekers naar Amsterdam met een rondvaartboot en bezoeken zij naar wens een museum, een diamantair of een markt. Tijdens de lunches en diners worden de contacten tussen de kleermakers onderling flink aangehaald. Bij het galadiner wordt natuurlijk/natürlich unieke zelf gemaakte avondkleding gedragen door zowel de dames- als de herenkleermakers! Alleen dit is al een bezienswaardigheid.

Hoe kijken we straks terug op dit unieke evenement?
Naast het vele werk om de kleding op tijd klaar te krijgen helpen ook veel leden van beide verenigingen als vrijwilligers mee in groepen of commissies en ook achter de schermen om alles op rolletjes te laten verlopen. Met belangeloze maar geweldige inzet van veel branchegenoten zal het een onvergetelijke gebeurtenis worden. De locatie in Zaandam werkt hierbij zeker mee!