LPM Lesmaterialen voor textielwarenkennis

Het LPM heeft diverse lesmaterialen ontwikkeld voor gebruik bij de modevakopleidingen op het gebied van textielwarenkennis. Er wordt bij veel modevakscholen gewerkt uit het boek Alledaags Textiel. Hierin staat het opdoen van praktische en specifieke kennis voor het kleermakersvak voorop.

 • Alledaags Textiel
 • LPM Stalencollectie: stofstalen met analyses
 • Jaarlijkse stalensets
 • LPM Stoffenalfabet: stoffencollectie op alfabetische volgorde
 • Bedrijfsvoering voor de Zelfstandige Kleermaker
 • Losse lesmaterialen zoals dradenteller en speciale insteekhoezen
 • Analyseformulier en LPM Stoffenindex voor docenten
 • Nieuwste stalenset direct na het LPM Textielexamen
LPM Werkboek Alledaags Textiel

Alledaags Textiel werkboek

Het werkboek bevat een uitgebreide theoretische uitleg over het herkennen van alle voorkomende basisgrondstoffen, zoals wol, katoen, viscose, linnen en zijde. Er wordt ingegaan op het proces van het maken van synthetische garens en het herkennen van deze materialen, b.v. polyester. Vezels worden garens en met garens wordt geweven of gebreid. De stoffen worden ook nog bewerkt b.v. bij het bedrukken of merceriseren. Het kiezen van de juiste stof staat hierbij voorop. Ook zijn er veel stofstalen bij de hoofdstukken gevoegd voor het leren voelen, ruiken en onderzoeken van de grondstoffen. De grondstoffen zijn meestal niet puur verwerkt maar ondergaan bewerkingen. Daarvoor zitten er ook analyses bij de stofstalen.

Het Alledaags Textiel werkboek 6e druk is verkrijgbaar met een dradenteller, een binnenwerk kaart met stalen voor verstevigingen en een voering kaart met stalen van voeringstoffen. Jaarlijks kunnen deze worden aangevuld met een stalenset of jaarset, zodat de LPM stofnamenlijst compleet kan worden gemaakt. Zijn alleen de voelbare stoffen gewenst? Ook dat is mogelijk! Vraag dan naar de LPM Stalencollectie. Wanneer stoffen in alfabetische volgorde in het LPM Stoffenalfabet worden opgeborgen dan ontstaat een unieke verzameling en een handig naslagwerk!

Jaarlijkse stalenset

Jaarlijks worden de 5 stofstalen, die worden gebruikt op het examen, aangevuld met 4 bijzondere stalen en verwerkt tot een jaarlijkse stalenset of jaarset. Er wordt gestreefd om alle stoffen van de stofnamenlijst in de loop van de tijd aan te leveren zodat een unieke stoffencollectie kan worden verzameld en als naslagwerk kan worden gebruikt. Er zijn stalensets verkrijgbaar vanaf 2012 t/m 2020. Deze hebben allemaal een ander thema.

Stalensets 2020!

Stalenset 2020 Alledaags Textiel met thema LUXE Stoffen. Naast de 5 examenstalen hebben we ook dit jaar speciaal gezocht naar stalen, die het LPM Stoffenalfabet weer verder aanvullen. Zo kan de verzamelde stoffencollectie weer completer worden gemaakt. Deze stalenset bevat verschillende ‘luxe’ stoffen. Enkele van deze stoffen zullen niet worden gebruikt voor dagelijkse kleding, maar eerder voor feestkleding of voor een speciale gelegenheid. De ‘luxe’ uitstraling komt van de grondstof waarvan ze zijn gemaakt of door de mooie glans of simpelweg de chique uitstraling.

Bestel deze set met 9 stalen, analyses en insteekhoezen voor € 9,55 bij het LPM: lesmaterialen@lpmmode.nl en u heeft hiermee weer een bijzondere aanvulling! Mist u een stofstaal in uw verzameling? Dan kunt u vragen of wij deze nog op voorraad hebben.

Bedrijfsvoering voor de zelfstandige Kleermaker

Het lesboek Bedrijfsvoering voor de Kleermaker, als zelfstandige ondernemer, is voor een aankomend vakgenoot een onmisbaar item gebleken. Er worden veel praktische tips gegeven om een eigen atelier te starten en een inkomen te bepalen. Het beroep van kleermaker uitvoeren wordt zo een stuk makkelijker, want er wordt aandacht besteed aan:

 • Investeringen voor de kleermaker
 • Kostprijsberekeningen
 • Planning en controle van de productie
 • Boekhouding of financiële administratie
 • Kamer van Koophandel
 • Belastingdienst
 • Reclame
 • Omgang met klanten
 • Aansprakelijkheden, verzekeringen en pensioen
 • Rekentabellen voor kostprijsberekeningen
LPM-Lesmateriaal-Bedrijfsvoering

Losse lesmaterialen

Naast de jaarlijkse stalenset als aanvulling op het werkboek Alledaags Textiel is er ook een mogelijkheid om losse lesmaterialen aan te schaffen, zoals een dradenteller, een losse identieke werkmap met voorblad en rugstrook en losse insteekhoezen voor uitbreiding van de stofcollectie. Wanneer een enkele stof wordt gemist bekijken we of deze aanwezig is

Analyseformulier

Het analyseformulier is te gebruiken bij de lessen textielwarenkennis. Het is een heel handig hulpmiddel om de examenstof te oefenen en zo de kennis van grondstoffen te vergroten. Dit formulier is ook te gebruiken voor het analyseren van stoffen die cursisten gebruiken in de eigen lesruimte. De zelf verzamelde stalen kunnen worden bewaard in de speciaal daarvoor aangeschafte plastic insteekhoezen.

Bestellen van LPM Lesmaterialen

Download het meest recente Bestelformulier Consumenten voor alle beschikbare LPM lesmaterialen. Na het invullen van het bestelformulier, stuurt u deze in bijlage naar lesmaterialen@lpmmode.nl. Het uitgiftepunt neemt contact met u op voor de afhandeling van de bestelling. Is het gewenste product er voor u niet bij? Neemt u dan zeker contact op met het Landelijke Platform. Bent u of uw organisatie lid van het LPM? Dan gebruik het bestelformulier uit de Leden info. Hiervoor is een wachtwoord noodzakelijk.

Proefpakketje

Nieuwsgierig geworden en wilt u kennis maken met de stofstalen en Alledaags Textiel? Dan kun je een proefpakketje met stalen aanvragen door een e-mail te sturen naar lesmaterialen@lpmmode.nl met vermelding van uw naam en adres gegevens.