LPM Lesmaterialen voor textielwarenkennis

Het LPM heeft diverse lesmaterialen ontwikkeld voor gebruik bij de modevak opleidingen op het gebied van textielwarenkennis. Er wordt bij veel modevakscholen gewerkt uit het werkboek Alledaags Textiel. Hierin staat het opdoen van praktische textielwarenkennis over specifieke stoffen voor het kleermakersvak voorop.

 • Alledaags Textiel werkboek
 • Alledaags Textiel basis stoffencollectie
 • Stoffencollectie op alfabetische volgorde
 • Jaarlijkse stalenset
 • Nieuwe stalenset 2018
 • Bedrijfsvoering voor de zelfstandige Kleermaker
 • Losse lesmaterialen
 • Analyseformulier
LPM Werkboek Alledaags Textiel

Alledaags Textiel werkboek

Het werkboek bevat een uitgebreide theoretische uitleg over het herkennen van alle voorkomende basisgrondstoffen, zoals wol, katoen, viscose, linnen en zijde. Er wordt ingegaan op het proces van het maken van synthetische garens en het herkennen van deze materialen, b.v. polyester. Vezels worden garens en met garens wordt geweven of gebreid. De stoffen worden ook nog bewerkt b.v. bij het bedrukken of merceriseren. Het kiezen van de juiste stof staat hierbij voorop. Ook zijn er veel stofstalen bij de hoofdstukken gevoegd voor het leren voelen, ruiken en onderzoeken van de grondstoffen. De grondstoffen zijn meestal niet puur verwerkt maar ondergaan bewerkingen. Daarvoor zitten er ook analyses bij de stofstalen.

Het Alledaags Textiel werkboek is verkrijgbaar met een dradenteller, een binnenwerk kaart met stalen voor verstevigingen en een voering kaart met stalen van voeringstoffen. Jaarlijks kunnen deze worden aangevuld met een stalenset of jaarset, zodat een stoffenlijst compleet kan worden gemaakt. Zijn alleen de stofstalen gewenst? Ook dat is mogelijk! Vraag dan naar de basis stoffencollectie. Wanneer stoffen in alfabetische volgorde worden opgeborgen dan ontstaat een unieke verzameling en een handig naslagwerk!

Jaarlijkse stalenset

Jaarlijks worden de 5 stofstalen, die worden gebruikt op het examen, aangevuld met 4 bijzondere stalen en verwerkt tot een jaarlijkse stalenset of jaarset. Er wordt gestreefd om alle stoffen van de stoffenlijst in de loop van de tijd aan te leveren zodat een unieke collectie kan worden verzameld en als naslagwerk kan worden gebruikt. Er zijn nog stalensets verkrijgbaar vanaf 2012 t/m 2018.  Deze hebben allemaal een ander thema.

Nieuwe stalenset 2019 komt na het LPM examen in juni.

Stalensets 2018!

De stalenset van 2018 voor aanvulling van het Alledaags Textiel werkboek is in de collectie opgenomen. Deze set in de kleuren zwart – grijs – wit bevat veel verschillende stoffen. De stofstalen voor aanvulling van het werkboek Alledaags Textiel heeft dit jaar dan ook het thema “Zwart – Wit”.

De neutrale kleur zegt niet zoveel. Het verschil zit in de stofsoort zoals weefsel, breisel of non-woven, de grondstof zoals dierlijk, plantaardig of synthetisch of de binding. Vn sommige stoffen kan geen rapport worden gemaakt. Naast de vijf examenstalen is er ook gezocht naar stalen, die de stofcollectie in Alledaags Textiel in alfabetische volgorde aanvullen.

Bestel deze set met 9 stalen, analyses en insteekhoezen voor € 8,95 bij het LPM: lesmaterialen@lpmmode.nl en u heeft hiermee weer een bijzondere aanvulling! Mist u een stofstaal in uw verzameling? Dan kunt u vragen of wij deze nog op voorraad hebben.

Bedrijfsvoering voor de zelfstandige Kleermaker

Het lesboek Bedrijfsvoering voor de Kleermaker, als zelfstandige ondernemer, is voor een aankomend vakgenoot een onmisbaar item gebleken. Er worden veel praktische tips gegeven om een eigen atelier te starten en een inkomen te bepalen. Het beroep van kleermaker uitvoeren wordt zo een stuk makkelijker, want er wordt aandacht besteed aan:

 • Investeringen voor de kleermaker
 • Kostprijsberekeningen
 • Planning en controle van de productie
 • Boekhouding of financiële administratie
 • Kamer van Koophandel
 • Belastingdienst
 • Reclame
 • Omgang met klanten
 • Aansprakelijkheden, verzekeringen en pensioen
 • Rekentabellen voor kostprijsberekeningen
LPM-Lesmateriaal-Bedrijfsvoering

Losse lesmaterialen

Naast de jaarlijkse stalenset als aanvulling op het werkboek Alledaags Textiel  is er ook een mogelijkheid om losse lesmaterialen aan te schaffen, zoals een dradenteller, een losse identieke werkmap met voorblad en rugstrook en losse insteekhoezen voor uitbreiding van de stofcollectie. Er zijn ook kaarten met de stofnamen op alfabetische volgorde los verkrijgbaar. Naast de kaarten kunnen de stofstalen van het lesboek apart worden aangeschaft.

Analyseformulier

Het analyseformulier is te gebruiken bij de lessen textielwarenkennis. Het is een heel handig hulpmiddel om de examenstof te oefenen en zo de kennis van grondstoffen te vergroten. Dit formulier is ook te gebruiken voor het analyseren van stoffen die cursisten gebruiken in de eigen lesruimte. De zelf verzamelde stalen kunnen worden bewaard in de speciaal daarvoor aangeschafte plastic insteekhoezen.

Bestellen van LPM Lesmaterialen

Download het meest recente Bestelformulier Consumenten voor alle beschikbare LPM lesmaterialen. Na het invullen van de bestelformulier, stuurt u deze in bijlage naar lesmaterialen@lpmmode.nl Is het gewenste product er voor u niet bij? Neemt u dan contact op met het Landelijke Platform. Bent u of uw organisatie lid van het LPM? Dan gebruik het bestelformulier uit de Leden info. Hiervoor is een wachtwoord noodzakelijk.

Proefpakketje

Nieuwsgierig geworden en wilt u kennis maken met de stofstalen en Alledaags Textiel? Dan kun je een proefpakketje met stalen aanvragen door een e-mail te sturen naar lesmaterialen@lpmmode.nl met vermelding van uw naam en adres gegevens.