LPM Lesmaterialen voor textielwarenkennis

Het LPM heeft diverse lesmaterialen ontwikkeld voor gebruik bij de modevakopleidingen op het gebied van textielwarenkennis. Er wordt bij veel modevakscholen gewerkt uit het boek Alledaags Textiel. Hierin staat het opdoen van praktische en specifieke kennis voor het kleermakersvak voorop.

 • Alledaags Textiel
 • LPM Stalencollectie: stofstalen met analyses
 • Jaarlijkse stalensets
 • LPM Stoffenalfabet: stoffencollectie op alfabetische volgorde
 • Bedrijfsvoering voor de Zelfstandige Kleermaker
 • Losse lesmaterialen zoals dradenteller en speciale insteekhoezen
 • Analyseformulier en LPM Stoffenindex voor docenten
 • Nieuwste stalenset direct na het LPM Textielexamen
LPM Werkboek Alledaags Textiel

Alledaags Textiel werkboek

Het werkboek bevat een uitgebreide theoretische uitleg over het herkennen van alle voorkomende basisgrondstoffen, zoals wol, katoen, viscose, linnen en zijde. Er wordt ingegaan op het proces van het maken van synthetische garens en het herkennen van deze materialen, b.v. polyester. Vezels worden garens en met garens wordt geweven of gebreid. De stoffen worden ook nog bewerkt b.v. bij het bedrukken of merceriseren. Het kiezen van de juiste stof staat hierbij voorop. Ook zijn er veel stofstalen bij de hoofdstukken gevoegd voor het leren voelen, ruiken en onderzoeken van de grondstoffen. De grondstoffen zijn meestal niet puur verwerkt maar ondergaan bewerkingen. Daarvoor zitten er ook analyses bij de stofstalen.

Het Alledaags Textiel werkboek 6e druk is verkrijgbaar met een dradenteller, een binnenwerk kaart met stalen voor verstevigingen en een voering kaart met stalen van voeringstoffen. Jaarlijks kunnen deze worden aangevuld met een stalenset of jaarset, zodat de LPM stofnamenlijst compleet kan worden gemaakt. Zijn alleen de voelbare stoffen gewenst? Ook dat is mogelijk! Vraag dan naar de LPM Stalencollectie. Wanneer stoffen in alfabetische volgorde in het LPM Stoffenalfabet worden opgeborgen dan ontstaat een unieke verzameling en een handig naslagwerk!

Jaarlijkse stalenset

Jaarlijks worden de 5 stofstalen, die worden gebruikt op het examen, aangevuld met 4 bijzondere stalen en verwerkt tot een jaarset. Er wordt gestreefd om alle stoffen van de stofnamenlijst in de loop van de tijd aan te leveren zodat een unieke stoffencollectie kan worden verzameld om als naslagwerk te gebruiken. De stalensets zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt en via het bestelformulier consumenten te bestellen.

Bedrijfsvoering voor de zelfstandige Kleermaker

Het lesboek Bedrijfsvoering voor de Kleermaker, als zelfstandige ondernemer, is voor een aankomend vakgenoot een onmisbaar item gebleken. Er worden veel praktische tips gegeven om een eigen atelier te starten en een inkomen te bepalen. Het beroep van kleermaker uitvoeren wordt zo een stuk makkelijker, want er wordt aandacht besteed aan:

 • Investeringen voor de kleermaker
 • Kostprijsberekeningen
 • Planning en controle van de productie
 • Boekhouding of financiële administratie
 • Kamer van Koophandel
 • Belastingdienst
 • Reclame
 • Omgang met klanten
 • Aansprakelijkheden, verzekeringen en pensioen
 • Rekentabellen voor kostprijsberekeningen
LPM-Lesmateriaal-Bedrijfsvoering

Losse lesmaterialen

Naast de jaarset als aanvulling op het werkboek Alledaags Textiel is er ook een mogelijkheid om losse lesmaterialen aan te schaffen, deze zijn verkrijgbaar via het bestelformulier consumenten.

Analyseformulier

Het analyseformulier is te gebruiken bij de lessen textielwarenkennis. Het is een handig hulpmiddel om de examenstof te oefenen en zo de kennis van grondstoffen te vergroten. Dit formulier is ook te gebruiken voor het analyseren van stoffen die cursisten gebruiken in de eigen lesruimte.

Bestellen van LPM Lesmaterialen

Download het meest recente Bestelformulier Consumenten voor alle beschikbare LPM lesmaterialen. Na het invullen van het bestelformulier stuur je deze als bijlage naar lesmaterialen@lpmmode.nl. Voor de afhandeling van de bestelling ontvang je een factuur waarna de bestelling wordt klaargemaakt voor verzending. Na ontvangst van het factuurbedrag wordt het pakket toegezonden. De prijs van de lesmaterialen is exclusief verzendkosten.

Is het gewenste product er voor jou niet bij? Neem dan contact op via het contactformulier op de website. Ben je of is je organisatie lid van het LPM? Gebruik dan het bestelformulier via de Leden info. Hiervoor is een wachtwoord noodzakelijk.

Proefpakketje

Nieuwsgierig geworden en wil je kennis maken met de stofstalen en Alledaags Textiel? Dan kun je een proefpakketje met stalen aanvragen door een e-mail te sturen naar lesmaterialen@lpmmode.nl met vermelding van je naam en adres gegevens.