LPM Examens Dames- en Herenmodevak

Het LPM organiseert jaarlijks in mei en juni, landelijke LPM examens op het niveau van Costumière, dames- en herenmodevak en Kleermaker in het dames modevak voor aangesloten leden. Een geslaagde kandidaat ontvangt een door Modint erkend vakdiploma en een Branchecertificaat. De volgende deelexamens behoren tot de mogelijkheden:

  • Rokken en Broeken als praktijkopdracht
  • Colberts en Mantels als praktijkopdracht
  • Blouses en Japonnen als patroontekenopdracht
  • Textielwarenkennis vragen en analyses
  • Pasvormtechniek rok of japon zonder mouw

Hoe ziet een LPM examen Dames- en Herenmodevak eruit?

De LPM examens zijn verdeeld over drie examendagen. Tijdens deze examendagen worden verschillende examens afgenomen, waarvan de data tot twee jaar van te voren bekend worden gemaakt. Deze data zijn te vinden in de agenda

Voor de praktijkopdracht heeft de kandidaat thuis de maat genomen van haar pasdame en de examenopdracht uit de examenaanvraag voorbereid. Alle rokvormen en colberts met diverse belijningen en figuur- en coupenaden zijn daarvoor in de opleiding behandeld

Met de meegebrachte maten of patronen wordt op de eerste examendag het patroon van het model voor de praktijkopdracht getekend. Na ontvangst van de stof moet het uitgewerkte patroon uit de stof worden geknipt. Het examenmodel wordt voor de volgende examen dag thuis in elkaar gezet en afgemaakt. De volgende examendagen zijn ongeveer drie weken later.

Voor het onderdeel Pasvormtechniek staat een voor de kandidaten onbekende pasdame klaar. Van deze dame zullen de maten moeten worden opgemeten voor een pasrok of pasjurkje.

Op de eerste examendag worden ook de map met naaitechnieken op ware grootte en de map met patroontekeningen op ¼ schaal beoordeeld op onvoldoende, voldoende of goed.

De thuis gemaakte pantalon of mantel wordt beoordeeld op pasvorm en naaivaardigheid

Op de tweede examendag staat Textielwarenkennis centraal. Dit LPM examen is op deze dag als schriftelijke examen aan de beurt. Bij veel aanmeldingen worden er twee groepen gevormd. Het Textielexamen kan op twee niveaus worden gedaan; Costumière en Kleermaker. Na het behalen van het examen ontvangen de geslaagde kandidaten niveau Costumière een LPM Certificaat Textilwarenkennis.
De geslaagde kandidaten niveau Kleermaker ontvangen een LPM Diploma Textilwarenkennis met Modint Branchecertificaat. Behaalde Certificaten en Diploma’s worden later in het jaar uitgereikt via de docenten op de eigen modevakschool.

Op deze 2e examendag kan ook worden ingeroosterd voor de doorpas van de praktijkopdracht voor de eigen pasdame en/of de doorpas van de pasrok of pasjurkje voor de onbekende pasdame. Zie voor meer info op de 3e examendag.

Er zijn door de examencommissie patroon tekenopdrachten gemaakt op kwart schaal, zoals een blouse met mouw en een japon met coupeverwerking.

Deze derde examendag staat ook in het teken van de beoordeling praktijkopdrachten voor eigen pasdame. De pasdame draagt ter plaatste het gevraagde model van de rok of het colbert en het geheel wordt getoetst door de examencommissie op pasvorm, modellering volgens de plaat en wordt beoordeeld op naaivaardigheid en afwerking.

Bij het onderdeel Pasvormtechniek wordt getoetst welke aanpassingen er nodig zijn om voor een klant een goed passend kledingstuk te kunnen maken. Er is daarvoor door de kandidaat voor een onbekende pasdame een pasrok of pasjurkje gemaakt. Bij beide praktijkopdrachten krijgt de kandidaat de gelegenheid om een mondelinge toelichting te geven.

Deelname aan een LPM examen Dames- en Herenmodevak

Aanvraagformulieren voor alle LPM examens worden jaarlijks na de LPM ledenvergadering van september aan de LPM leden ter beschikking gesteld via het ledengedeelte op deze website. LPM Textiel-leden ontvangen de aanvraagformulieren voor het LPM Textielexamen van het examensecretariaat. De LPM textielexamens zijn ook opengesteld voor kandidaten van niet aangesloten modevakscholen Zij kunnen een aanvraagformulier opvragen bij het LPM examensecretariaat

De schriftelijke aanmelding voor een examen moet uiterlijk 15 maart van het betreffende jaar bij het LPM examensecretariaat binnen zijn.

Na het beoordelen van de gemaakte examens worden de eindresultaten door de voorzitter van de examencommissie via de betreffende docenten bekend gemaakt.