LPM Examens

Het LPM organiseert jaarlijks in mei en juni, landelijke LPM examens op het niveau van Costumière en Kleermaker in het dames modevak. Een geslaagde kandidaat ontvangt een erkend vakdiploma met een Branchecertificaat van Modint. De volgende deelexamens behoren tot de mogelijkheden:
  • Rokken en Broeken als praktijkopdracht
  • Colberts en Mantels als praktijkopdracht
  • Blouses en Japonnen als patroontekenopdracht
  • Pasvormtechniek rok of japon zonder mouw
  • Textielwarenkennis vragen en analyses

Hoe ziet een LPM examen eruit?

De LPM examens zijn verdeeld over drie examendagen. Tijdens deze examendagen worden verschillende examens afgenomen, waarvan de data tot twee jaar van te voren bekend worden gemaakt. Deze data zijn te vinden op het activiteitenrooster.

De kandidaat heeft thuis de maat genomen van haar pasdame en de examenopdracht uit de examenaanvraag voorbereid. Alle rokvormen en colberts met diverse belijningen en figuur- en coupenaden zijn daarvoor in de opleiding behandeld.

Met de meegebrachte maten of patronen wordt op de eerste examendag een begin gemaakt met het tekenen en modelleren van het model voor de praktijkopdracht. Na ontvangst van de stof kan begonnen worden met het knippen en in de 1e pas maken van het examenmodel. Vervolgens wordt thuis het examenmodel verder afgemaakt.

Voor het onderdeel Pasvormtechniek staat een voor de kandidaten onbekende pasdame klaar. Van deze dame zullen de maten moeten worden opgemeten voor een pasrok of pasjurkje.

Op de eerste examendag worden ook de techniekenmappen en de overige thuis gemaakte en meegebrachte werkstukken nagekeken en beoordeeld op onvoldoende, voldoende of goed.

De thuis gemaakte pantalon of mantel worden beoordeeld op pasvorm en naaivaardigheid.

Op de tweede examendag staat Textielwarenkennis centraal. Dit LPM examen is op deze dag als schriftelijke examen aan de beurt. Bij veel aanmeldingen worden er twee groepen gevormd.
Het Textielwarenkennisexamen kan op twee niveaus worden gedaan; Costumière en Kleermaker. Na het behalen van het examen kunnen kandidaten, die geen modevakopleiding volgen, een certificaat ontvangen. Deze worden later in het jaar uitgereikt via de docenten van de modevakschool.

Na het beoordelen van de gemaakte examens worden de eindresultaten door de voorzitter van de examencommissie via de betreffende docenten bekend gemaakt. Het LPM Certificaat Textielwarenkennis heeft vanaf 01 november 2018 een apart Modint Branchecertificaat.

Er zijn door de examencommissie Patroon tekenopdrachten gemaakt op kwart schaal, zoals een blouse met mouw en een japon met coupeverwerking.

Deze derde examendag staat ook in het teken van Beoordeling praktijkopdrachten voor eigen pasdame. De pasdame draagt ter plaatste het model en het geheel wordt getoetst door de examencommissie op modellering, afwerking en vooral pasvorm.

Bij het onderdeel Pasvormtechniek wordt getoetst of een figuurafwijking wordt herkend en er zal voor een klant een goed passende pantalon en/of mantel moeten zijn gemaakt. Bij beide praktijkopdrachten kan de kandidaat een mondelinge toelichting geven.

Deelname aan een LPM examen

Deelname aan een LPM examen kan in overleg met de docent van de modevakschool waar de opleiding wordt gevolgd. Hij of zij beoordeelt of de kandidaat genoeg kennis heeft opgedaan en controleert aan de hand van een overzicht of alle thuis te maken opdrachten klaar kunnen zijn voordat het examen begint.

Het aanmelden van een examen kandidaat is 3 maanden voor de 1e examendatum. De aanvraagformulieren voor LPM examens worden jaarlijks na de LPM ledenvergadering naar de LPM leden gestuurd. De examens zijn ook opengesteld voor kandidaten van niet aangesloten modevakscholen.